Cizme pentru femei

Cele mai utilizate filtre
1.299 articole

Cizme pentru femei: o scurtă istorie despre aparitia lor

Se crede că cizmele au fost cele mai vechi creații din evoluția încălțămintei. Cizmele timpurii semănau cu ceea ce astăzi numim opinci, și constau din tălpi și fețe separate, purtate împreună pentru a oferi protecție. Nativii din zonele arctice au creat, de nevoie, cizmele de iarnă din pielea animalelor pe care le vânau. Cizme până la genunchi sau peste au fost folosite de militari și călăreți de milenii, reprezentările lor fiind găsite pe toate continentele. Un simbol al puterii militare și politice, în vremuri când majoritatea populației mergea desculță, au fost purtate de regi și cavaleri. Există informații despre cizmele împodobite cu pietre și metale prețioase ale împăraților romani.

În secolul al XV-lea, cizmele înalte, uneori până la coapse, au devenit foarte populare, răspândindu-se în toate clasele. Însă erau considerate nepotrivite pentru femei, cuvenindu-se ca acestea să poarte botine cu dantelă, eventual căptușite cu blană. Femeile le-au purtat pentru început în teatre și săli de operă, interpretând roluri masculine, însă au devenit acceptabile abia în secolul al XIX-lea, când erau realizate din piele cu șireturi. În perioada victoriană, de apogeu, femeile purtau cizme de toate felurile. În 1837, regina Victoria prima pereche de cizme cu o parte elastică, model ușor de încălțat care rămas popular pe tot restul secolului.

În prima parte a secolul al XX-lea, cizmele au avut rol funcțional, cu excepția doamnelor din înalta societate, care purtau cizme elegante, din piele, până la genunchi, cu tocuri înalte și fermoare laterale. În a doua jumătate a secolului, cizmele au revenit la modă pentru generațiile mai tinere, modelele diversificându-se rapid, în anii ’70 favorite fiind modelele unisex.

Încălțăminte femei modernă, clasică sau sofisticată

Cizmele sunt un element de bază al vestimentației moderne a femeilor. Au lungimi diferite, întotdeauna deasupra gleznei, dar de cele mai multe ori până la jumătatea gambei sau sub genunchi. Cizmele de astăzi sunt realizate dintr-o foarte mare varietate de materiale.

Doamnele poartă cizme atât pentru funcționalitatea lor, cât și din considerente ce țin de stil și modă. Acest tip de încălțăminte pentru femei protejează piciorul de apă, noroi, zăpadă, mușcături și înțepături de insecte sau animale, temperaturi extreme sau alte pericole. Există cizme speciale de lucru, pentru anumite profesii, caz în care acestea protejează piciorul de lovituri, abraziune, agenți corozivi sau radiații dăunătoare.

Orice femeie are câteva perechi de cizme, de culori, materiale și lungimi diferite, casual sau sofisticate. Purtate în mod curent sub pantaloni de stofă sau peste jeansi, împreună cu fuste sau rochii acoperite de un pardesiu sau o jachetă de primăvară-toamnă, ori cu un palton călduros, iarna. Desigur, pot fi asortate la ținute festive, în combinații variate, în funcție de stil și personalitate.

Cizme pentru femei de la Zalando, pentru orice ocazie

Confortabile sau statement, cu capse, catarame, șireturi sau cu fermoare, cizmele rămân mereu la modă, pe orice vreme sau anotimp. Cizmele pentru femei de la Zalando sunt completarea perfectă a oricărei ținute. Alături de numeroasele variante de culori, dimensiuni, materiale și modele, se poate alege și pe criteriul sustenabilității, din mai multe categorii de cizme până la sau peste genunchi: cu toc înalt, mediu sau jos, de primăvară-toamnă sau de iarnă, cu șireturi și/sau cu platformă, tip cowboy sau tip biker, după propriul gust.